Skip to content

 

Göteborgs Hudläkarmottagning

GHM utreder/behandlar alla typer av sjukdomstillstånd i huden, både akuta och kroniska.

Vi är experter på hudsjukdomar

GHM handlägger alla vanliga hudsjukdomar såsom akne, rosacea, psoriasis, olika typer av eksem och oklara hudutslag.
Vid misstanke om kontaktallergi genomförs ett epikutantest (lapptest).

 

Vår expertis

- Diagnostisering, kontroll och behandling av alla sorters tumörer, aktiniska keratoser, skivepitelcancer, basaliom och malignt melanom.

- Behandling av inflammatoriska hudinfektioner, såsom herpes, bältros, vårtor, skabb, mollusker, svampinfektioner m.fl.

- Estetiska behandlingar, borttagning av ofarliga hudförändringar, föryngrande injektionsbehandlingar, ljusbehandling med IPL och behandling mot hand-och armsvett. Alla behandlingarna utförs av specialist läkare inom dermatologi.  

Dermatoscope
rec2

Patientinformation

Prickkontroll

Om man upptäcker ett födelsemärke som har ändrat färg, form eller växt så ska man kolla upp det. Det är viktigt att man då inom kort har möjlighet att få komma till en specialist för få en bedömning. Dels för att slippa vara orolig, dels för att om det visar sig vara hudcancer är det viktigt att få förändringen borttagen så snabbt som möjligt, då har man mycket god chans att bli helt frisk. 

På vår mottagning erbjuds snabba tider för bedömning och vid behov operation. Som tur är rör det sig oftast inte om cancer men det vet man ju inte förrän man fått förändringen undersökt. 

Aknebehandling

Vi behandlar ett stort antal patienter med akne och är erfarna och uppdaterade på det senaste inom aknebehandling. Vi behandlar både ungdomar men vuxenakne”. Aknebesvär upplevs olika och kan hos en del ge upphov till ett stort lidande. Vi lägger därför stor vikt vid att anpassa behandlingen individuellt och behandlar gärna med Isotretinoin när det behövs, särskilt om det finns risk för ärrbildning eller besvären inte ger med sig på annan behandling. Till exempel kan längre tids lågdos-behandling med Isotretinoin ha god effekt vid vuxenakne som återkommer gång på gång.

Systembehandlingar, biologiska läkemedel

Förstahandsvalet vid både eksem och psoriasis är kortisonkräm, men en del patienter blir inte av med sina utslag trots att de använder stark kortisonkräm. Man kan inte använda hur mycket kortison som helst utan att få biverkningar, till exempel förtunning av huden. 

De senaste 10 åren har det hänt mycket på psoriasis-området med nya sorters behandlingar som huvudsakligen ges i form av sprutor. Många av våra specialistläkare har varit med från början och vi har nu samlat på oss mycket erfarenhet av behandling med dessa läkemedel som framför allt är avsedda för de med måttlig till svår psoriasis. 

Nyligen kom först ett, sedan ett till läkemedel för måttligt till svårt atopiskt eksem vilket är väldigt glädjande. Vi har flera patienter som framgångsrikt behandlats med dessa och äntligen fått det lugnare i huden med minskad klåda och minskade eksem. 

Samtliga ovan beskrivna behandlingar är dessvärre inga botemedel utan precis som övriga behandlingar är det symtomlindring man uppnår, dvs slutar man kommer besvären ofta tillbaka. Men för de som tidigare inte blivit bra trots kortisonkrämer eller tablettbehandlingar är detta revolutionerande. 

Åtgärd av godartade förändringar

Många gånger visar det sig att förändringarna man önskat få bedömda faktiskt inte är farliga och det finns då inga medicinska skäl att avlägsna dem. En del vill ändå ta bort dem för att man tycker de är missprydande eller opraktiska.

Åtgärd/operation

I de fall en förändring misstänks vara elakartad ser vi till att den skyndsamt blir borttagen. Vi opererar hudförändringar både på kroppen och i ansiktet. Vi skickar alla förändringar på analys för säker diagnos. 

Hudcancer

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer. Malignt melanom uppstår i hudens pigmentproducerande celler, melanocyter. När vi utsätts för UV-ljus stimuleras produktionen av pigment, vi blir solbruna, vilket gör att huden bättre tål att utsättas för solens strålar. Om arvsmassan hos en melanocyt skadas på grund av UV-strålning, kan melanocyten stegvis förändras och börja dela sig ohämmat så att ett malignt melanom bildas. Från det att en skada uppstår i melanocytens arvsmassa till dess att ett malignt melanom utvecklas, kan det gå decennier. 

Maligna melanom i huden upptäcks oftast av att patienten själv eller av någon i omgivningen som noterar ett nytt eller förändrat födelsemärke. Ungefär hälften av alla hudmelanom uppstår i tidigare frisk hud och hälften i befintliga ”leverfläckar” eller “födelsemärken” (det är samma sak). Diagnosen malignt melanom ställs genom att den misstänkta hudförändringen opereras bort för att därefter analyseras i mikroskop. Malignt melanom ska opereras bort med marginal och kirurgin är oftast en botande åtgärd. 

Malignt melanom är den snabbast ökande cancerformen. Årligen drabbas drygt 4 000 svenskar av malignt melanom och 500 dör av sjukdomen, vilket är fler än i trafiken. Läs mer om malignt melanom hos Cancerfonden. 

De andra hudtumörformerna skivepitelcancer och basalcellscancer (basaliom) utgår (som namnen antyder) från andra celltyper i huden. De är mycket vanligare än melanom men får inte samma uppmärksamhet då de har väldigt låg dödlighet. Dessa tumörformer kan man dock få upprepade gånger, även på nya områden. Behandlingarna kan ge missprydande ärr t ex i ansiktet, där de ofta sitter. Dessa tumörer är huvudsakligen solorsakade. 

Skivepitelcancer och basaliom är vanligast på solbelysta områden och de visar sig oftast som små knutor i huden eller sår, som inte läker på ett par månader.  

Behandlingen kan bestå av kirurgi, frysning, fotodynamisk behandling (PDT), olika cellhämmande krämer eller en kombination av dessa.  

Hudsjukdomar/eksem

Akne 
Akne drabbar nästan 4 av 5 ungdomar, de flesta får lindriga besvär men ca 20 % får svår akne. Akne beror på en genetisk känslighet i hudens talgkörtlar som gör att dessa reagerar överdrivet på våra vanliga hormonsvängningar.  

Rosacea 
Rosacea är en sjukdom som ökar och tillståndet är vanligare hos kvinnor än hos män. Vid den vanligaste formen, papulopustulös rosacea, får man akneliknande utslag, ofta på näsan och kinderna men även pannan och hakan kan drabbas. Ibland syns rikligt med brustna blodkärl (telangiektasier) på näsa och kinder. En annan variant, erytematös rosacea, ger mer en påtaglig generell, närmast konstant ansiktsrodnad. Orsaken är en genetisk benägenhet men olika triggerfaktorer spelar roll för att utlösa eller försämra rosacea varav de vanligaste är sol, stress, alkohol och värme eller annat som gör att kärlen i ansiktet vidgas och man blir röd. 

Perioral dermatit 
Vid det rosacea besläktade tillståndet perioral dermatit har man små utslag runt hakan och munnen, som ofta kliar eller svider, ibland sitter de vid näsvingarna eller runt ögonen. Detta tillstånd är starkt kopplat till stress men även alltför ivrig ansiktsvård kan också leda till obalans och perioral dermatit. 

Psoriasis 
2-3 % av befolkningen har psoriasis. Vid psoriasis ses vanligen röda väl avgränsade fläckar, ibland med vitaktig fjällning. Fläckarna kan sitta var som helst på kroppen men vanliga ställen är armbågar, knän och i hårbotten. De kliar oftast inte så mycket men undantag finns. De flesta har bara några fläckar som kommer och går men en liten del får stora delar av huden täckt av psoriasis. Även händer, fötter och naglar kan drabbas.  

Ledbesvär (psoriasisartrit) drabbar 20-40% av de med psoriasis. Orsaken till man får psoriasis är genetisk och har man familjemedlemmar med psoriasis har man ökad risk att själv få det, och det kan starta när som helst i livet. 

Eksem 
Ordet eksem betecknar egentligen bara ett reaktionsmönster i huden med torrt, rött, kliande utslag. Det finns olika sorters eksem.

Det vanligaste är atopiskt eksem (böjveckseksem) vilket ses hos 1 av 5 barn. Som namnet antyder sitter dessa eksem vanligen i ”böjveck” t ex armveck och knäveck, men också i ansikte och på hals (de kan egentligen sitta var som helst).  

Orsaken är en genetisk skörhet i hudbarriären som gör att den inte är lika bra på att behålla rätt fuktighet i huden. Huden blir uttorkad och skör varvid inflammation och kliande utslag kan triggas. Det är därför viktigt att smörja huden med fuktighetskräm regelbundet för att motverka uttorkning, men om eksem har uppstått behövs behandling som dämpar inflammationen, vanligtvis kortisonkräm. Kortisonkräm ett effektivt och välprövat läkemedel utan allvarliga risker. Vid atopiskt eksem finns ökad risk för handeksem. 

En annan vanlig typ av eksem är mjälleksem som ffa ger utslag mellan ögonbryn och vid näsvingar. Orsaken här är en (genetisk) känslighet mot de jästsvampar som vi har på huden. 

Oavsett eksemform har vi på GHM stor samlad kompetens och kunnande kring behandling. 

Solskydd

Solens UV-strålning är främsta orsak till de vanligaste hudtumörerna. Både livstidsexponeringen (d.v.s. den samlade UV-mängden) och upprepade episoder med att man bränner sig (kraftig rodnad samt efterföljande fjällning) ökar risken för uppkomst av hudtumörer. Det är därför viktigt att sola klokt då man inte kan undvika solens strålar helt och hållet. Dessutom är UV-exponering inte enbart av ondo, t.ex. bildar man mer D-vitamin som förebygger osteoporos (benskörhet).

Olika hudkänslighet beror på vilken hudtyp (skintype) man tillhör; graderas 1-4 där 1 innebär att man alltid blir röd och aldrig brun och 4 alltid brun, aldrig röd.

  • Täckande kläder är ett bra solskydd. Tänk dock på att en vit T-shirt endast ger motsvarande solskyddsfaktor(SPF) 7.
  • Hatt/keps rekommenderas.
  • Använd solskyddskräm med minst faktor 30 (SPF). Viktigt att man upprepar insmörjningen då solskyddsförmågan bryts ner av UV-ljuset.
  • Mellan kl 11 och 15 är strålningen som intensivast varför man bör undvika vistelse i solen då.
  • Undvik “brännskador“, d.v.s. minimera tiden i solen till 15-20 minuter, på oskyddad hud.
  • Vistas korta perioder i solen. Tänk på att ca 50% av UV-strålningen når genom skugga.
  • Var försiktig med “första sommarsolen” samt vistelse vid vatten då mer strålning reflekteras.

Övrigt

Små barn och tonåringar är extra känsliga. Bränskador i tidig ålder ökar risken för hudcancer senare i livet. 

Prislista 

Prislistan finner du nedan. Tänkt på att vissa sjukdomstillstånd kan kräva mer omfattande utredning, därmed kan ibland ytterligare kostnad tillkomma, detta diskuteras alltid i samråd med läkaren.

  • Avbokningar som sker mindre än 24 timmar innan besöket debiteras med 600 kr. Vid uteblivet besök debiteras hela beloppet.
  • Observera att mottagningen är kontantfri!

 

  Pris per behandling
Läkarbesök/återbesök 1 300 kr
Sjuksköterskebesök om åtgärd fr. 850 kr
Uteblivet läkarbesök debiteras enl. ovan
Vävnadsprov (PAD) 1 000 kr
Blodprov och hudskrap Fr. 100 kr
Kosmetisk operation av godartad förändring (ansiktet eller kropp) 3 500 kr
Operation av förändring/hudtumör (ansikte) 3 500 kr exkl. PAD
Operation av förändring/hudtumör (kropp) 3 500 kr exkl. PAD
Vid operation av flera förändringar kan extra kostnad tillkomma Info ges vid läkarbesök

 

Boka din tid dag!

Göteborgs Hudläkarmottagning erbjuder flexibla tider. Vårt team av erfarna hudläkare/specialister är redo att erbjuda dig personlig och professionell vård baserad på dina unika behov.

patient